Farma Grzybów Gałązki Małe


Idź do treści

Risotto z shiitake

Kulinaria

Składniki: 30 dag grzybów shiitake, 1 szklanka ryżu, 2 szklanki wrzącej wody, 2 marchewki 2 średnie cebule, korzeń pietruszki, 4 łyżki oleju, 1 szklanka śmietany, 1 1 łyżki sosu sojowego, przyprawy: sól, pieprz, mielona papryka, natka pietruszki

Wykonanie: Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce. Podsmażyć na oleju. Zalać warzywa wrzącą wodą, dodać ryż i gotować aż do wsiąknięcia wody w ryż. Grzyby pociąć na prostokąty i dodać do nich drobno posiekaną cebule. Podsmażyć na oleju, na końcu dodając sos sojowy i śmietanę. Gotować razem kilka minut. Ryż połączyć z grzybami, przyprawić do smaku i delikatnie wymieszać.


Powrót do treści | Wróć do menu głównego