Kulinaria
Składniki główne: 5 dorodnych kapeluszy grzybów shiitake, makaron kokardki lub wstążki, ser wędzony Mozarella, dwa jajka, szczypiorek lub pietruszka
Składniki sosu: 1/2 cebuli , 2 pomidory, 1/2 świeżej papryki zielonej,1/2 świeżej papryki czerwonej , 2 ząbki czosnku, cukier i ocet, sól pieprz , papryka słodka do smaku,2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
Wykonanie potrawy: Zesmażać na maśle grzyby shiitake, ugotować makaron aldente, ugotować jajka na twardo i pozostawić tylko żółtka. Ser wędzony pokroić w wąskie paseczki. Na ugotowany makaron nałożyć zesmażane grzyby, posypać pokruszonym ugotowanym żółtkiem oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem lub pietruszką . Tak ułożony na półmisku specjał otoczyć wieńcem sosu pomidorowego który posypać należy skrojonym wędzonym serem
Wykonanie sosu: zeszklić na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, następnie pokroić w kostkę paprykę oraz pomidory / bez skóry, tylko miąższ - bez wody i pestek /, zgnieść ząbki czosnku i dodać koncentrat pomidorowy. Zasmażyć wszystkie składniki nsp zalać wodą / około 2 szklanki / i dusić do miękkości oraz do odparowania wody na tyle żeby sos stał się pół gęsty.. Tak powstały sosik doprawić cukrem , octem, pieprzem , solą oraz papryką słodką - można dodać chili dla tych, którzy lubią lekki diabelski smaczek.